Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Teorie žízně - jak na ní - díl první

14. 4. 2015

Spodně kvašená piva

Dnes tvoří většinu pivní produkce na celém světě. Spodně kvašená se nazývají proto, že kvasinky po ukončení kvasného procesu klesají na dno. Jejich dalším specifikem je to, že milují chlad a nesnášejí velké výkyvy teplot. Tato piva jsou historicky mladší – jejich boom nastal až s vynálezem modernějších chladicích technologií. Drtivou většinu tvoří ležáky, z nich pak ležák plzeňského typu.  Ale ležáky nejsou jen ty naše. Velkou skupinu tvoří také německé ležáky a od nich odvozené poddruhy, z nichž tím u nás nejznámějších a nejrozšířenějším je vídeňský ležák – pivo sytě zlatavé barvy, které se dociluje přidáním barevných sladů – ty se samozřejmě projevují i v odlišnější, plnější chuti.

Ležáky

Piva se nemusíte vzdát ani při hubnutí

Alkohol je podle mnoha lidí nepřítel hubnutí. Podle odborníků ale velmi záleží, o jaký druh alkoholu se jedná a v jakém množství. Například pivo má pro organismus celou řadu pozitivních účinků a byla by škoda se ho zcela vzdávat. Navíc má dokonce nižší kalorickou hodnotu než mnohá červená vína.