Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Oslava dne osvobození

9. 5. 2017

Na nedělní večer svolal David s Peťou celou partu k Pepíčkovi a všichni  se jako jedem muž a žena se dostavili ..... Hurá a protože pivko je zdravé,  následuje malá přednáška :

PIVO  12°   kontra    COCA COLA ZERO

1. Snižuje riziko rakoviny  Pivo obsahuje velké množství antioxidantů, přičemž kupříkladu jedna portugalská studie zjistila, že pokud se v pivě marinuje maso, ztratí tak až 70 procent karcinogenních látek. V pivu obsažené flavonoidy, zejména hopein, také likvidují volné radikály, které jsou významným faktorem vzniku nádorů.

2. Brání infarktu  Podle nejnovějšího výzkumu italské Fondazion di Riecerca Cura, který přezkoumal 16 různých mezinárodních studií, měli lidé pijící půllitr piva denně o 31 procent nižší riziko srdečního onemocnění. Pivo mimo jiné zvyšuje hladinu "hodného" cholesterolu HDL a obsahuje flavonoidy a vitamíny skupiny B, které chrání před aterosklerózou a působí preventivně proti infarktu.

3. Zdravější ledviny  Chmel obsažený v pivě napomáhá k tomu, aby se v ledvinách neusazoval vápník a až o 40 procent tak snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Samozřejmě také napomáhá dostatečné hydrataci organismu a celkově podporuje správné fungování ledvin.

4. Silnější kosti  Pivo obsahuje velké množství křemíku a studie zjistila, že starší lidé, kteří pijí dvě sklenice piva denně (ne však víc), mají hustší kosti a méně trpí zlomeninami. Nejvíc křemíku je ve světlém pivu a brání osteoporóze.

5. Podporuje zdraví mozku  Podle výzkumů lidé konzumující pivo ve stáří až o pětinu méně často trpí duševními chorobami. Pivo také brání vzniku krevních sraženin a působí tak preventivně proti vzniku cévní mozkové příhody. Riziko mrtvice mírné pití piva snižuje až o 20 procent.

6. Snižuje riziko cukrovky  Harvardská studie z roku 2011 zkoumala 38 tisíc lidí středního věku a zjistila, že ti, kteří pili dvě sklenice piva denně, měli o 25 procent nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu. Díky chromu a vláknině pivo omezuje takzvanou inzulínovou rezistenci, která nemoc způsobuje.

7. Snižuje krevní tlak  U mírných pivařů výzkumy zjistily, že mají podstatně snížené riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, který je příčinou řady chorob včetně srdečního infarktu.

8. Zlepšuje fungování trávicího traktu  Pivo blahodárně působí na činnost zažívacího traktu, zejména díky obsaženému oxidu uhličitému a hořkým látkám chmele, které napomáhají k prokrvení sliznic, stimulují tvorbu slin, žluči a trávicích šťáv. Působí preventivně proti vzniku žlučových kamenů.

9. Zlepšuje pleť  Vitamíny, zejména skupiny B, a také kyseliny obsažené v pivu podporují metabolismus a regeneraci kůže. Pivo tak napomáhá vzniku kožního pigmentu a zkvalitňuje pleť.

10. Prodlužuje život  Americká metaanalýza 50 studií o pití piva zjistila, že mírní konzumenti zlatého moku žijí déle.

S Coca-colou nebudete mít problém s připálenými hrnci či pánvičkami. Stačí nechat připálená místa odmočit v limonádě a poté vyčistit. Půjde to snáz než klasickým způsobem. Mastné fleky na nádobí působení Coly také neustojí. To samé můžete zkusit i se zašlými starými mincemi, které často opatrujeme jako památku. Nakonec zmiňme třeba schopnost Coly odstranit fleky od popisovačů na koberci – stačí do koberce rozetřít trochu nápoje a poté vydrhnout vodou s mýdlem. S limonádou snáz vyčistíte i spáry mezi dlaždicemi

Pokud se chystáte udělat pořádný zátah na slimáky a šneky na zahradě, místo toho, abyste je sbírali do kbelíku a solili, polijte je Coca-colou. Kyseliny v ní obsažené už si s nimi poradí. Zároveň si nebudou brát servítky vůči nečistotám v zahradním bazénu, vyzkoušejte to stejně jako při čištění toalety nebo vany.