Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Víno jako nápoj mládí

Každý měsíc se objeví desítky zaručených vědeckých studií, které nám oznamují, co nám může prodloužit život a co nám jej naopak výrazně zkrátí. Pokud by se podle nich někdo snad chtěl řídit, tak by byl jeden měsíc veganem, další měsíc vitariánem a na konci roku by jedl zase jen dušenou rýži a bílé maso. A nabízí se příhodná otázka - co bychom z toho života pak měli?

Španěl Antonio Docampo García těmito studiemi zjevně opovrhoval nebo je přinejmenším zdárně ignoroval. Přesto jeho náhrobek bude světu oznamovat, že se dožil krásných 107 let. Muž galicijského původu zemřel počátkem tohoto roku a pro všechny odborníky na zdravý životní styl je poměrně znepokojivá informace, že nepil vůbec žádnou vodu a svou dlouhověkost přikládal tomu, že pil denně červené víno - konkrétně čtyři lahve.

Mužova rodina řekla novinářům, že jejich příbuzný si obvykle dával dvě lahve vína k obědu a další dvě k večeři. „Neměl problém vypít litr a půl vína najednou. Když jsme byli doma oba, tak nebyl až tak velký problém vypít 200 litrů vína za měsíc. Můj otec nikdy nepil vodu,” uvedl mužův syn Miguel Docampo López.

Antonio Docampo García pocházel z města Vigo v severozápadním Španělsku, měl vlastní vinici a byl zakladatelem vinařské společnosti Bodegas Docampo. „Většinu vyprodukovaného vína prodával, ale vždy si nechával určité menší množství sám pro sebe. Když vyprodukoval třeba 60 000 litrů vína, tak si nechal tři tisíce litrů pro sebe. Vždy říkával, že to je jeho tajemství vitality  MOTTO : co dodat,   na zdraví ..........

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně