Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Vinařské oblasti Francie

8. 4. 2016

Vinařské oblasti Francie - Cru Classé

Cru Classé je termín pro označování klasifikované viniční polohy ve Francii. - označuje určité ohraničené území, ve kterém se pěstují pouze schválené a staletími prověřené odrůdy révy vinné. Označování cru má význam i ve smyslu terroir, který je tímto zdůrazňovaný.

Vin de cru je termín pro vína z určitých, přesně specifikovaných vinic se zaručeně vysokou kvalitou ve Francii. Systém Cru je pro mimofrancouzské milovníky vína (ale i pro Francouze) relativně složitý, má tu nevýhodu, že neplatí pro všechny vinařské oblasti a navíc může  mít v různých oblastech různou podobu

Grand Cru je termín pro označování vynikající viniční polohy ve Francii. V žebříčku cru classé jako nejvyšší označení.

Terroir (teroá) z francouštiny. Pojem terroir se používá od středověku, kdy mniši Cicterciáci a Benediktové zjistili vliv půdy a celkového prostředí v místě vinice na kvalitu hroznů. Do terroir(u) je nutné zahrnovat nejen geologické podloží a složení půdy, ale rovněž teplotu, srážky, nadmořskou výšku, tedy celkové mikroklima. Dále historii a tradici pěstování hroznů, umění místních vinohradníků, místní odrůdy révy vinné a mnoho dalších jinde nenapodobitelných faktorů

MOTTO : Nepil, nekouřil, zdravě žil a jedl, Dožil se sta let.  Umíte si představit tu nudu ?

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně