Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Barikované víno

11. 3. 2016

barikovy-sud.jpgBarik (Barrique) je dubový sud o obsahu asi 225 l, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu a pro uložení vína se mohou použít pouze třikrát. Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu z centrálních oblastí Francie. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého. Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje hořícím dřevěným uhlím.

Víno ze dřeva sudu vyluhuje aromatické látky (vanilin, laktony, třísloviny a nezkvasitelné sacharidy). Délka ležení vína v barikovém sudu záleží na zkušenostech sklepmistra a požadavcích na konečné aroma a chuť vína. Pokud je tato doba příliš dlouhá, pak vonné a chuťové látky ze sudu překryjí odrůdový buket vína. Uložení vína v barikových sudech bývá deklarováno na etiketě, k odlišení od laciných a někdy sporných metod, kdy se ke zrajícímu vínu pouze přidávají kousky dřeva nebo se přímo přisypává příslušný práškový aromatický preparát, čímž se dosáhne obdobného výsledku.

barik.jpg

Po dožití jako vinné sudy se v barikách někdy ještě nechávají zrát lihoviny jako např. rum, whisky ap. Při tom se vyluhují nejen zbylé aromatické látky dřeva, ale i ty, které dřevo pojalo ze skladovaného vína.

Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu karamel, pražená káva, čokoláda.

Bílé víno by mělo v barikovém sudu již kvasit, červené víno se do sudu dává pokud možno ihned po lisování rmutu.

MOTTO : žaludy v láhvi barik nedělají, jen žaludeční potíže

 

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně