Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Krčma padla, Eliška odolala, Pepíček to jistil

 V neděli 1.6 16.00 na seřadišti všichni účastníci včas, nikdo nezaspal, nikdo se neopozdil a tak čtveřice Jarda, Richard, David a Marka vyrazila směr Rymaně.  Zde bohužel došlo ze strany Davida k pokusu sabotovat cíl výpravy a nasávat již u Kašných, ale velitel byl neoblomný. Podobný pokus v řiťce na veselce se stejným výsledkem.    a po dvou lesních MTB vložkách v brdských lesích a několika brodech, jsme dorazili do trnovské krčmy a zde již povoleno jedno pivko na osobu. Ještě pohled pro Šimona a hurá do čísek. Zde se u dřeváku připojila Alena a velké překvapení " Eliška v neděli nefunguje" !   Rebelii  mužstva i ženstva se podařilo zažehnat příslibem pivka u Pepíčka a tak se výprava vrhla zdolat poslední úsek přes les a kolem Léšů.

Zde bych Léšu napomenul, neboť vyrábět si žízeň prací v neděli odpoledne a nemít doma ani lahváč je přímo trestu hodné ( a to ani s námi nechtěl k Pepíčkovi )

Pepíček nezklamal, pivko jen syčelo a kdyby nás zima nevyhnala sedíme tam dodnes.

Závěrem : najeto 31 km, trnovská krčma na jedničku  a pepíček nezklamal.  

Trnová  - náš cíl  

Roku 1342 pověřil Břevnovský klášter vladyky z Kosoře založením vesnice Trnová s právem zřídit krčmu, kovárnu, mlýn a lazebnu. Zároveň byly položeny základy kostela Sv. Ducha. Dnešní částečně barokně upravená budova je stavbou z 1. pol. 14. století, jak o tom svědčí na severní straně zazděný gotický portál. Farní kostel byl poprvé písemně doložen r. 1359. 

 Čisovice -    První písemná zmínka o obci je datována v darovací listině z roku 1037 – kdy český kníže z rodu Přemyslovců Břetislav I. odevzdal benediktinskému klášteru (založenému v roce 1000 při soutoku Sázavy s Vltavou na Ostrově u Davle) vedle jiných majetků také včelaře z Čisovic. Mniši si pořídili o tomto darování pamětní zápis, který vložili později do listiny krále Přemysla Otakara I. z roku 1205.

 

Náhledy fotografií ze složky květen-červen